Lokaal nieuws vrijdag 23 augustus 2019

Tips om geld te besparen met een nieuwbouwwoning

Wie slim bezuinigt op de woonkosten van een nieuwbouwwoning, kan uiteindelijk veel geld besparen. En wie veel bespaart kan dat geld besteden aan andere zaken, zoals de investering in een nieuwe keuken of dakkapel. Wat zijn eenvoudige en tegelijk rendabele manieren om slim te besparen op de woonkosten van jouw nieuwbouwwoning? We hebben de vijf beste tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Dubbele woonlasten beperken

Wie voor een nieuwbouwwoning kiest en zijn oude woning verlaat, krijgt met dubbele woonlasten te maken. In de periode van de bouw van de woning, die tussen de zes à twaalf maanden duurt, moet je meteen rente en aflossing gaan betalen over de nieuwe hypotheek. Opteer voor een overbruggingskrediet, laat de hypotheekrente meefinancieren in de hypotheek of – als dat mogelijk is – zorg dat je jouw oude huis tijdig verkoopt en trek een paar maanden bij familie in. Wie voor een van deze maatregelen kiest, kan al snel honderden tot duizenden euro's besparen.

2. De goedkoopste energieleverancier kiezen

Ben je van plan te verhuizen, kies dan bij de overstap naar jouw nieuwe woning voor de goedkoopste energieleverancier. Via een online vergelijkingssite kun je voor jouw postcodegebied eenvoudig uitzoeken welke energieleverancier het meest voordelig is. Verder kun je, naast het kiezen van een aantrekkelijk geprijsde energiemaatschappij, rekening houden met het energiegebruik om energie te besparen. Zet de verwarming een graadje lager, douche enkele minuten korter en doe de lampen op kamers die je verlaat meteen uit. Trek daarnaast de stekkers uit de stopcontacten, zodat je niet onnodig energie verbruikt.

3. Hypotheekrente vergelijken

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is het belangrijk om de hypotheekrente van diverse aanbieders goed onder de loep te nemen. Wellicht kun je je oude hypotheek boetevrij laten oversluiten, omdat de rentevaste periode al verstreken is. Het kan flink wat geld opleveren als je kiest voor een variabele rente of juist voor het vastzetten van de rente voor een langere periode. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur of een bekende met verstand van zaken. En kies vervolgens de voor jou meest gunstige hypotheekverstrekker.

4. Verzekeringen controleren

Als je een nieuw huis gaat bewonen, is dat een ultieme kans om alle verzekeringskosten nog eens goed te bekijken. Veel woningeigenaren zijn te uitvoerig verzekerd of, zonder dat ze het weten, op onderdelen dubbel verzekerd. En vaak betalen verzekeringnemers nog steeds té hoge premies voor verzekeringen die bij een andere aanbieder een stuk voordeliger zijn. Kijk daarom kritisch naar de opstalverzekering, inboedelverzekering en bijvoorbeeld de levensverzekering en kies de meest voordelige aanbieders. Natuurlijk moet je wel goed kijken naar de dekkingsvoorwaarden bij deze verzekeringen. De verzekering moet voor jouw situatie voldoende dekkend zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er iets defect of kapot gaat in je nieuwe huis.

5. Tijdelijk verhuren

Een nieuwbouwwoning is ideaal voor tijdelijke verhuur. Stel dat je zelf drie weken op vakantie gaat, dan kan het lucratief zijn om jouw huis in die periode onder te verhuren. Controleer van tevoren wel goed of de hypotheekverstrekker en de gemeente (of VvE bij een huurwoning) akkoord zijn met de onderverhuur. Als dit zo is, kun je gerust verhuren om de woonlasten daarmee te drukken.

Wil je graag verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Er zijn in Tilburg verschillende nieuwbouwprojecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwbouwwijk Park Centraal in Tilburg, waarvan verkoopfase 3 onlangs is gestart.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tilburg.

Aanmelden