Lokaal nieuws vrijdag 13 september 2019

Groendak aanleggen in Tilburg met subsidie gemeente

Groene daken zijn in opkomst. Dat is ook logisch, want ze zien er niet alleen heel mooi uit maar dragen ook nog eens bij aan energiebesparing. En die energiebesparing hebben velen hoog in het vaandel staan. Ook gemeenten. Om woningeigenaren uit Tilburg te stimuleren om een groendak aan te leggen, heeft de gemeente Tilburg een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld.

Wat is een groendak?

Dit is, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, een dak dat wordt bedekt met planten en/of gras. Groene daken zijn onderdeel van klimaatbestendig bouwen. Er zijn verschillende soorten groene daken, met elk hun eigen beplanting, benaming, uitstraling, functionaliteit en voordelen. Meestal wordt er gekozen voor een sedumdak. Dit type dak bestaat uit vetplanten, mossen en grassen en is zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast heb je ook een natuurdak. Dit dak bestaat uit verschillende soorten kruiden, planten en bloemen. Dit dak zorgt voor een fantastisch uitzicht, maar is wel een stuk duurder dan een sedumdak.

De voordelen van een groendak

Groene daken hebben een isolerende werking. Dat houdt in dat het dak in de zomer de hitte buiten houdt en dat in de winter de warmte binnen blijft. Je hoeft een stuk minder te stoken, wat ervoor zorgt dat de energierekening lager wordt. Ook draagt een groendak bij aan de luchtzuivering. Dat komt doordat de planten fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Ook verbetert een groendak het rendement van zonnepanelen, omdat de temperatuur op het dak verlaagd wordt. Op deze manier verandert het dak van een plek waar energie ontsnapt naar een soort energieleverancier. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit en stijgt de waarde van het pand. Tot slot vangen groene daken een hoop regenwater op, waardoor er veel minder water afgevoerd hoeft te worden via de regenpijp. Dit voorkomt overstromingen van het riool. En tot slot zorgen de eventuele bloemen en kruiden op het dak voor aantrek van insecten. En die hebben meer dan ooit dit soort plekken nodig.

De nadelen van een groendak

Er zijn ook een aantal nadelen. Allereerst kan er onkruid gaan groeien op een groendak. Dit zal met name op tuindaken voorkomen. Daarnaast zijn lekkages moeilijker op te sporen en te verhelpen. Ook moet je er rekening mee houden dat groendaken aantrekkelijk zijn voor vogels en andere dieren (ook de eerder genoemde insecten, maar dat kan voor sommigen als nadeel worden gezien). Zij zullen op zoek gaan naar eten. Tot slot is het aanleggen van een groendak niet goedkoop en vergt het ook veel onderhoud.

Subsidies voor groene daken

Het kostenplaatje is dus een belangrijk nadeel van het aanleggen van een groendak. Gelukkig heeft de gemeente Tilburg een subsidie voor particulieren, bedrijven, instellingen, woningcorporaties en VvE's die een groendak aanleggen. Zij krijgen 50 procent van de werkelijke kosten per m2 vergoed, met een maximum van € 25,- per m2. Particulieren ontvangen maximaal € 2.500,- subsidie. Alle overige partijen maximaal € 25.000,-. De subsidie kan worden aangevraagd via de website van de gemeente. Naast deze subsidie, kun je ook een hoop geld besparen door over te stappen naar andere energieleverancier. Dat kan ook een leverancier van groene energie zijn. Zo ben je dubbel goed bezig voor het milieu.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tilburg.

Aanmelden