Online Marketing Bureau CliQi
Lokaal nieuws woensdag 03 november 2021

Stappenplan nieuwbouwwoning

Koop met dít stappenplan een nieuwbouwwoning!

Het kopen van nieuwbouw kan best spannend zijn. Daarom is het fijn om met behulp van een stappenplan een nieuwbouwwoning te kopen! Hiermee kun je jezelf goed voorbereiden en weet je precies waar je rekening mee moet houden. Om iets meer houvast te krijgen in deze situatie kun je het jezelf gemakkelijk maken met een stappenplan!

Nieuwbouwwoningen kun je niet eerst bezichtigen en ‘voelen’ hoe het in een huis is. Soms kun je niet eens de buurt bekijken omdat deze ook nog gebouwd moet worden. Wil jij jezelf wel goed voorbereiden, maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je op weg. Koop dan met dit stappenplan een nieuwbouwwoning.

Stap 1: Stel je budget vast

Het stappenplan bij een nieuwbouwwoning en het kopen van ieder ander huis, start met het vaststellen van je budget. Deze stap is natuurlijk een bepalende factor in welke categorie van huizen je kunt kijken. Een hypotheekadviseur kan je helpen om te bepalen welke financiële ruimte je hebt en in welke prijscategorie je iets kunt uitzoeken. Door dit voor jezelf goed vast te stellen, weet je zeker dat je iets zoekt binnen de mogelijkheden van jouw stappenplan voor nieuwbouw.

Stap 2: Ga op zoek naar een nieuwbouwwoning

Als je jouw wensen en financiële mogelijkheden in kaart hebt gebracht, kun je het stappenplan voor een nieuwbouwwoning vervolgen en écht op zoek naar een huis. Dit kan natuurlijk via algemene nieuwbouw websites, maar je hebt ook platformen met aanbod per regio waar je specifiek kunt zoeken zoals nieuwbouw in Brabant. Op die manier kun je per regio gericht op zoek naar een nieuwbouw huis die aansluit bij jouw wensen.

Als je iets moois het gevonden kun je je verder verdiepen in het nieuwbouwproject. Download bijvoorbeeld de verkoopbrochure en ga de buurt bekijken. Het is natuurlijk van belang om te weten waar het huis staat, maar ook wat er rondom de woning gebouwd gaat worden. Als je hierover tevreden bent kun je je inschrijven voor een nieuwbouwwoning en verdere stappen zetten.

Stap 3: Leg de stappen vast in een contract

Als je eruit bent waar jouw droomwoning staat en bent aangemeld voor een project, bijvoorbeeld van nieuwbouw in Vught, kun je verder met het contract. Dit wordt bij de aankoop van nieuwbouw huizen vaak een koop- aannemingsovereenkomst genoemd. Dit komt doordat je zowel de grond koopt, als opdracht geeft voor de bouw van de woning.

In dit contract worden rechten en plichten van zowel de koper als de bouwondernemer geregeld. Denk aan zaken zoals de prijs, rente, maar ook de bouwtijd en meer- of minderwerk van de bouw. Hierdoor heb je duidelijk op papier wat de afspraken zijn, zodat je hier niet mee in verwarring komt bij de rest van het stappenplan van jouw nieuwbouwwoning. Stap 4: Sluit de financiering af
Na het tekenen van het contract is het volgende punt in het nieuwbouw stappenplan het afsluiten van een financiering. Omdat je het budget in de eerste stap al hebt vastgesteld, moet dit over het algemeen geen probleem zijn.

Een hypotheek op een nieuwbouwhuis is echter niet hetzelfde als bij een bestaande woning. Dit komt doordat je een groot bouwdepot hebt. De verstrekker van je hypotheek zal het geld dat je nog niet gebruikt in dit depot stoppen. Hieruit kun je in termijnen betalen voor de bouw van de nieuwbouwwoning.

Stap 5: Start de bouw van het huis

Nadat je de moeilijke stappen voor nieuwbouw hebt afgerond, kan er eindelijk gestart worden met de bouw! Meestal zal de aannemer of projectontwikkelaar je goed op de hoogte houden van de voortgang, maar ga vooral ook zelf langs om te kijken.

Door regelmatig langs te gaan kun je kijken of alles volgens afspraak verloopt en controleren of het meer- en minderwerk goed wordt uitgevoerd. Het is natuurlijk niet de bedoeling, maar er zijn helaas altijd dingen die fout kunnen gaan. Houd daarom zelf ook goed vinger aan de pols om te kijken of het huis wordt gebouwd volgens de afspraken.

Stap 6: Plan de oplevering van de nieuwbouwwoning

De oplevering van een nieuwbouw huis is meer een formeel moment, waarbij je de sleutel overhandigd krijgt. Tijdens de opleveren controleer je als het ware of de bouwer alle werkzaamheden volgens afspraak heeft uitgevoerd. Daarbij kun je een officiële opleveringskeuring laten uitvoeren, waarbij een bouwkundige checkt of er gebreken zijn.

Na de oplevering teken je een proces-verbaal van oplevering, waarbij je de staat accepteert waarin de woning is opgeleverd. Zijn er nog wel gebreken? Dan kun je gebruik maken van de 5% regeling, waarbij er 5% van de aanneemsom achtergehouden wordt bij de notaris. Hiermee heb je als koper een stok achter de deur zodat de gebreken worden verholpen.

Het gebruik van deze regeling gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen. Maak je hier dus niet te druk om. Met een goede voorbereiding komt het vast goed en koop je met dit stappenplan een nieuwbouwwoning!

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tilburg.

Aanmelden