Actueel

Nieuws

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente Lokaal nieuws woensdag 18 november 2020

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente

Eenmaal met pensioen ziet het leven er anders uit. Werk maakt plaats voor vrije tijd en hobby’s. Niet iedereen heeft voldoende kapitaal opgebouwd om alle plannen uit te voeren. Het geld zit vaak vast in de stenen van een koopwoning. Gelukkig bieden verschillende geldverstrekkers de mogelijkheid om overwaarde te verzilveren. Sinds kort kan dit zelfs tegen een rente die levenslang vaststaat. Hoe werkt dat en wat is het voordeel voor jou als huiseigenaar?

Overwaarde op je woning komt doorgaans pas vrij als je jouw woning verkoopt. Met een opeet- of overwaardehypotheek maak je dit vermogen eerder vrij. Je zet de overwaarde in als onderpand (in de vorm van hypotheek), om dit vervolgens terug te lenen. Afhankelijk van de hypotheek krijg je het bedrag maandelijks of in één keer uitgekeerd. Om het risico te beperken kan je niet de hele overwaarde opnemen maar een percentage ervan.

Tips om geld te besparen met een nieuwbouwwoning Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Tips om geld te besparen met een nieuwbouwwoning

Wie slim bezuinigt op de woonkosten van een nieuwbouwwoning, kan uiteindelijk veel geld besparen. En wie veel bespaart kan dat geld besteden aan andere zaken, zoals de investering in een nieuwe keuken of dakkapel. Wat zijn eenvoudige en tegelijk rendabele manieren om slim te besparen op de woonkosten van jouw nieuwbouwwoning? We hebben de vijf beste tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Dubbele woonlasten beperken

Wie voor een nieuwbouwwoning kiest en zijn oude woning verlaat, krijgt met dubbele woonlasten te maken. In de periode van de bouw van de woning, die tussen de zes à twaalf maanden duurt, moet je meteen rente en aflossing gaan betalen over de nieuwe hypotheek. Opteer voor een overbruggingskrediet, laat de hypotheekrente meefinancieren in de hypotheek of – als dat mogelijk is – zorg dat je jouw oude huis tijdig verkoopt en trek een paar maanden bij familie in. Wie voor een van deze maatregelen kiest, kan al snel honderden tot duizenden euro's besparen.

2. De goedkoopste energieleverancier kiezen

Ben je van plan te verhuizen, kies dan bij de overstap naar jouw nieuwe woning voor de goedkoopste energieleverancier . Via een online vergelijkingssite kun je voor jouw postcodegebied eenvoudig uitzoeken welke energieleverancier het meest voordelig is. Verder kun je, naast het kiezen van een aantrekkelijk geprijsde energiemaatschappij, rekening houden met het energiegebruik om energie te besparen. Zet de verwarming een graadje lager, douche enkele minuten korter en doe de lampen op kamers die je verlaat meteen uit. Trek daarnaast de stekkers uit de stopcontacten, zodat je niet onnodig energie verbruikt.

3. Hypotheekrente vergelijken

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is het belangrijk om de hypotheekrente van diverse aanbieders goed onder de loep te nemen. Wellicht kun je je oude hypotheek boetevrij laten oversluiten, omdat de rentevaste periode al verstreken is. Het kan flink wat geld opleveren als je kiest voor een variabele rente of juist voor het vastzetten van de rente voor een langere periode. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur of een bekende met verstand van zaken. En kies vervolgens de voor jou meest gunstige hypotheekverstrekker.

4. Verzekeringen controleren

Als je een nieuw huis gaat bewonen, is dat een ultieme kans om alle verzekeringskosten nog eens goed te bekijken. Veel woningeigenaren zijn te uitvoerig verzekerd of, zonder dat ze het weten, op onderdelen dubbel verzekerd. En vaak betalen verzekeringnemers nog steeds té hoge premies voor verzekeringen die bij een andere aanbieder een stuk voordeliger zijn. Kijk daarom kritisch naar de opstalverzekering, inboedelverzekering en bijvoorbeeld de levensverzekering en kies de meest voordelige aanbieders. Natuurlijk moet je wel goed kijken naar de dekkingsvoorwaarden bij deze verzekeringen. De verzekering moet voor jouw situatie voldoende dekkend zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er iets defect of kapot gaat in je nieuwe huis.

5. Tijdelijk verhuren

Een nieuwbouwwoning is ideaal voor tijdelijke verhuur. Stel dat je zelf drie weken op vakantie gaat, dan kan het lucratief zijn om jouw huis in die periode onder te verhuren. Controleer van tevoren wel goed of de hypotheekverstrekker en de gemeente (of VvE bij een huurwoning) akkoord zijn met de onderverhuur. Als dit zo is, kun je gerust verhuren om de woonlasten daarmee te drukken.

Wil je graag verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Er zijn in Tilburg verschillende nieuwbouwprojecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwbouwwijk Park Centraal in Tilburg , waarvan verkoopfase 3 onlangs is gestart.

Gasloos wonen in Tilburg Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Gasloos wonen in Tilburg

Gemeenten proberen steeds duurzamer te zijn. Dit doet een deel onder andere door nieuwbouwwoningen gasloos te maken. Ook in Tilburg is het mogelijk om gasloos te wonen. Daar wordt steeds meer nieuwbouw gebouwd zonder gasaansluiting. De gemeente weigert omgevingsvergunningen voor woningen die niet-gasloze nieuwbouw.

Gasloos wonen wordt de nieuwe norm

In de Tweede Kamer zijn op dit moment vergevorderde plannen voor een nieuwe wetgeving wat betreft duurzaam bouwen. Alle aanvragen die na 1 juli dit jaar binnenkomen, kunnen niet meer rekenen op een gasaansluiting. Er mogen alleen nog huizen met gasaansluiting worden gebouwd als er zwaarwegende redenen van maatschappelijk belang zijn. Wanneer dat niet het geval is, mag nieuwbouw niet langer op gas zijn aangesloten. De norm wordt gasloos wonen. De gemeente Tilburg loopt hiermee vooruit op deze landelijke wetgeving. Er wordt in de stad nu al voornamelijk nieuwbouw gebouwd zonder gasaansluiting.

Geen omgevingsvergunning

Hoe wil de gemeente Tilburg dit beleid doorvoeren? Wanneer je een plan hebt voor nieuwbouw, krijg je van de gemeente geen omgevingsvergunning meer als er een gasaansluiting aanwezig is in de nieuwbouwhuizen. Alleen gasloze nieuwbouw is toegestaan. Deze nieuwe regel geldt ook voor lopende projecten waar nog geen omgevingsvergunning voor is. Deze moeten alsnog aardgasvrij worden ontwikkeld. Dit geldt niet voor projecten waar al koopovereenkomsten voor zijn gesloten.

Stimuleren van bouwers en ontwikkelaars

Grond die door de gemeente wordt uitgegeven, is alleen nog beschikbaar voor bouwprojecten waarbij geen gasaansluitingen worden geplaatst. In dat geval kan Tilburg gasloos wonen eisen. Dat is in andere gevallen niet mogelijk. Wel zet de gemeente alles op alles om zoveel mogelijk ontwikkelaars en bouwers te stimuleren ook gasloos te gaan bouwen. Dit is voor hen op de lange termijn ook meer rendabel.

Jezelf voorbereiden op gasloos wonen

In nieuwbouwwijken wordt gasloos wonen dus al de standaard. Ook oudere woningen zullen in de loop der tijd gasloos worden. Hoe bereid je je hier nu al op voor? In de eerste plaats is het verstandig om nu al te beginnen met het beperken van je energieverbruik. Isoleer je huis goed, douche zo kort mogelijk en zet de verwarming niet te hoog. Denk je dat het nog goedkoper kan bij een andere energieleverancier? Dan kun je energieleveranciers vergelijken en eventueel overstappen naar een goedkopere. Kies bij voorkeur een groene leverancier. Stap zoveel mogelijk over op apparaten op stroom, zodat je gebruik kunt maken van duurzame energie. Start daarnaast met het gebruiken van duurzame energiebronnen, zoals een zonnepaneel. En gebruik duurzame apparaten, zoals zonneboilers en warmtepompen. Als je daarnaast nog gebruik maakt van fossiele brandstoffen, is het belangrijk deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Moet je cv-ketel vervangen worden? Dan kun je nu best nog een nieuwe kopen, maar slimmer is het te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp. Eventueel kies je eerst nog voor een hybride warmtepomp in combinatie met een gewone cv-ketel. Zo ga je stapje voor stapje over op gasloos wonen. Ook als je niet in één van de gasloze nieuwbouwwijken gaat wonen, is gasloos wonen in Tilburg een optie.

 

Groendak aanleggen in Tilburg met subsidie gemeente Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Groendak aanleggen in Tilburg met subsidie gemeente

Groene daken zijn in opkomst. Dat is ook logisch, want ze zien er niet alleen heel mooi uit maar dragen ook nog eens bij aan energiebesparing. En die energiebesparing hebben velen hoog in het vaandel staan. Ook gemeenten. Om woningeigenaren uit Tilburg te stimuleren om een groendak aan te leggen, heeft de gemeente Tilburg een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld.

Wat is een groendak?

Dit is, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, een dak dat wordt bedekt met planten en/of gras. Groene daken zijn onderdeel van klimaatbestendig bouwen. Er zijn verschillende soorten groene daken, met elk hun eigen beplanting, benaming, uitstraling, functionaliteit en voordelen. Meestal wordt er gekozen voor een sedumdak. Dit type dak bestaat uit vetplanten, mossen en grassen en is zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast heb je ook een natuurdak. Dit dak bestaat uit verschillende soorten kruiden, planten en bloemen. Dit dak zorgt voor een fantastisch uitzicht, maar is wel een stuk duurder dan een sedumdak.

De voordelen van een groendak

Groene daken hebben een isolerende werking. Dat houdt in dat het dak in de zomer de hitte buiten houdt en dat in de winter de warmte binnen blijft. Je hoeft een stuk minder te stoken, wat ervoor zorgt dat de energierekening lager wordt. Ook draagt een groendak bij aan de luchtzuivering. Dat komt doordat de planten fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Ook verbetert een groendak het rendement van zonnepanelen, omdat de temperatuur op het dak verlaagd wordt. Op deze manier verandert het dak van een plek waar energie ontsnapt naar een soort energieleverancier . Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit en stijgt de waarde van het pand. Tot slot vangen groene daken een hoop regenwater op, waardoor er veel minder water afgevoerd hoeft te worden via de regenpijp. Dit voorkomt overstromingen van het riool. En tot slot zorgen de eventuele bloemen en kruiden op het dak voor aantrek van insecten. En die hebben meer dan ooit dit soort plekken nodig.

De nadelen van een groendak

Er zijn ook een aantal nadelen. Allereerst kan er onkruid gaan groeien op een groendak. Dit zal met name op tuindaken voorkomen. Daarnaast zijn lekkages moeilijker op te sporen en te verhelpen. Ook moet je er rekening mee houden dat groendaken aantrekkelijk zijn voor vogels en andere dieren (ook de eerder genoemde insecten, maar dat kan voor sommigen als nadeel worden gezien). Zij zullen op zoek gaan naar eten. Tot slot is het aanleggen van een groendak niet goedkoop en vergt het ook veel onderhoud.

Subsidies voor groene daken

Het kostenplaatje is dus een belangrijk nadeel van het aanleggen van een groendak. Gelukkig heeft de gemeente Tilburg een subsidie voor particulieren, bedrijven, instellingen, woningcorporaties en VvE's die een groendak aanleggen. Zij krijgen 50 procent van de werkelijke kosten per m2 vergoed, met een maximum van € 25,- per m2. Particulieren ontvangen maximaal € 2.500,- subsidie. Alle overige partijen maximaal € 25.000,-. De subsidie kan worden aangevraagd via de website van de gemeente . Naast deze subsidie, kun je ook een hoop geld besparen door over te stappen naar andere energieleverancier. Dat kan ook een leverancier van groene energie zijn. Zo ben je dubbel goed bezig voor het milieu.

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair

Het aantal hypotheekaanvragen was in oktober vergelijkbaar met het niveau in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Starters en doorstromers namen een minder groot deel voor hun rekening. Dit werd gecompenseerd door huiseigenaren die een hypotheekaanvraag deden voor een verbouwing. Al eerder werd duidelijk, veel Nederlanders zijn aan het verbouwen geslagen tijdens deze coronacrisis.

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair

Het aantal hypotheekaanvragen was in oktober vergelijkbaar met het niveau in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Starters en doorstromers namen een minder groot deel voor hun rekening. Dit werd gecompenseerd door huiseigenaren die een hypotheekaanvraag deden voor een verbouwing. Al eerder werd duidelijk, veel Nederlanders zijn aan het verbouwen geslagen tijdens deze coronacrisis.

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning Lokaal nieuws woensdag 21 oktober 2020

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning

NVM-makelaars hebben een prima kwartaal achter de rug. Het aantal verkopen kende een stijging van 14,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Ondanks dit succes is er ook reden tot zorg. De schaarste op de markt dwingt kopers hun portemonnee te trekken. De verkoopprijs ligt maar liefst 11,6 procent hoger dan vorig jaar. De concurrentie onder kopers is groot en tijd om te onderhandelen ontbreekt bij de gemiddelde koop.

Het regent hypotheekrente verlagingen! Lokaal nieuws woensdag 07 oktober 2020

Het regent hypotheekrente verlagingen!

Niet alleen buiten is het regenseizoen begonnen. Deze maand regent het ook hypotheekrente verlagingen. Alleen al afgelopen vrijdag ging de hypotheekrente omlaag bij zes aanbieders, waaronder SNS Bank en RegioBank. Eerder al voerden ING, Rabobank en ABN Amro verlagingen door. De stroom aan verlagingen lijkt nog niet voorbij. Geldverstrekkers proberen de aandacht te trekken met scherpe hypotheekrentes. De concurrentie moet dan volgen om niet achter te blijven.

Let op dekking rechtsbijstandverzekering bij koop van particulier Lokaal nieuws woensdag 07 oktober 2020

Let op dekking rechtsbijstandverzekering bij koop van particulier

Koop je een auto bij de dealer, dan geniet je als consument van wettelijke bescherming. Desondanks kan er toch een conflict ontstaan als de auto er na een korte tijd mee stopt. In die situatie kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Tik je via Marktplaats een auto op de kop? Reken op minder bescherming bij een dergelijke deal. Ook de dekking van je rechtsbijstandverzekering kan afwijken bij een zogenaamde ‘niet-consumentenkoop’, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Nieuwe huurders betalen de hoofdprijs Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Nieuwe huurders betalen de hoofdprijs

De woninghuren gingen afgelopen juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder. De grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). Consumentenorganisaties vroegen verhuurders vooraf coulant te zijn in deze crisistijd. Een verzoek dat weinig effect heeft gehad. Vooral huurders die van woning wisselen moeten rekening houden met een forse verhoging.

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn?

Rabobank verwacht dat de coronacrisis vanaf het eerste kwartaal volgend jaar effect zal hebben op de woningmarkt. Eerder ging de bank nog uit van dalende huizenprijzen eind dit jaar. Reden voor de verschuiving is de werkloosheid, die langer op peil blijft door de steunmaatregelen van de overheid. Als kanarie in de kolenmijn noemt Rabobank het toenemende aantal kopers onder de 35 jaar. Gelukkig is al te veel somberheid niet nodig. Naar verwachting gaat het om een tijdelijke en beperkte terugval.

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn?

Rabobank verwacht dat de coronacrisis vanaf het eerste kwartaal volgend jaar effect zal hebben op de woningmarkt. Eerder ging de bank nog uit van dalende huizenprijzen eind dit jaar. Reden voor de verschuiving is de werkloosheid, die langer op peil blijft door de steunmaatregelen van de overheid. Als kanarie in de kolenmijn noemt Rabobank het toenemende aantal kopers onder de 35 jaar. Gelukkig is al te veel somberheid niet nodig. Naar verwachting gaat het om een tijdelijke en beperkte terugval.

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet?

De gemiddelde WOZ-waarde bedroeg begin januari €270.000. Dit is een stijging van 8,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de grootste toename sinds jaren en is sowieso de hoogste waarde ooit. Voor jou als huiseigenaar is het positief dat je bezit meer waard wordt. Aan de andere kant loop je het risico op hogere woonlasten.

Een boxspring op maat laten maken voor je nieuwbouw huis Lokaal nieuws dinsdag 23 juni 2020

Een boxspring op maat laten maken voor je nieuwbouw huis

In een nieuwbouw huis is het natuurlijk wel zo prettig als alles een modern en kwalitatief jasje heeft. Niet alleen je woning zelf, maar ook de meubels in je huis. Zo is een goed bed belangrijk. Je kunt een boxspring op maat laten maken: kies voor optimaal slaapcomfort! In deze blog ontdek je de verschillende opties en voordelen.

De juiste afmetingen

Denk je dat bedden er alleen in vaste afmetingen te vinden zijn? Dat idee is met een maatwerk bed gelukkig verleden tijd. Je kunt bij De Suite een boxspring op maat laten maken om aan al je wensen tegemoet te komen. Zo weet je zeker dat het bed goed past in de slaapkamer. De slaapkamer in je nieuwbouw huis kan op deze manier uitstekend worden ingericht, met een bed dat er goed in past.

En dat niet alleen: een bed met de juiste afmetingen verhoogt ook het slaapcomfort. Zo lig je bijvoorbeeld nooit meer in een te klein bed. Er kan rekening worden gehouden met je lichaamslengte, evenals de ruimte die je hebt aan jouw kant van het bed. Dat is bevorderlijk voor de nachtrust.

Een hoog laag bed: gericht op de toekomst

Houd je graag rekening met de toekomst? Dan is een hoog laag bed een verstandige keuze. Dit bed kan in hoogte worden versteld, zoals bijvoorbeeld van belang is bij mantel- of thuiszorg. De ergonomische bedhoogte is hierbij essentieel. Daarnaast vergemakkelijkt dit bed het opstaan en omdraaien in bed, evenals het schoonmaken en opmaken van het bed. Hoog laag bedden zijn er in allerlei soorten te vinden, bijvoorbeeld als 1-persoons of juist als 2-persoons bed. Hoog laag bedden zijn deelbaar en verrijdbaar, en hebben wielen met een rem in het onderstel.

De functie van dit bed hoeft niet meteen in gebruik te worden genomen, maar kan op elk moment van pas komen in de toekomst. Daarom kan dit ook juist nu al een slimme aankoop zijn. Tot die tijd kan het bed gewoon in de ‘normale’ stand worden gebruikt: aan de buitenkant ziet het bed er hetzelfde en even mooi uit als een gewoon bed.

Het perfecte matras

Als je een boxspring op maat laat maken, kies je voor het perfecte matras. Dat is belangrijk voor de ideale ondersteuning voor jouw lichaam. Iedereen heeft namelijk behoefte aan andere eigenschappen als het op het juiste matras aankomt.

Met het laten maken van een boxspring op maat wordt met een uitgebreid programma zorgvuldig gekeken naar het beste matras voor jouw lichaam. Zo wordt vastgesteld of hard of juist zacht slapen beter past. Er wordt rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Denk aan eventuele klachten in de rug of schouder, overgewicht of de ziekte van Parkinson. Op het juiste matras slaap je veel comfortabeler en kunnen klachten verminderen.

De stijl die past bij jouw nieuwbouw huis

Het oog wil natuurlijk ook wat. Grote kans dat je in jouw nieuwbouw huis rekening houdt met de styling van je interieur. Met een bed op maat kies je voor een fraai ontwerp, dat helemaal past bij jouw wensen wat betreft de looks in de slaapkamer.

Zo kun je kiezen voor een boxspring in een moderne look. Er zijn veel materiaalsoorten en kleuren om uit te kiezen, om het bed goed aan te laten sluiten op jouw slaapkamer. Voor nog meer slaapplezier!

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tilburg.

Aanmelden