Actueel

Nieuws

Nieuwe huurders betalen de hoofdprijs Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Nieuwe huurders betalen de hoofdprijs

De woninghuren gingen afgelopen juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder. De grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). Consumentenorganisaties vroegen verhuurders vooraf coulant te zijn in deze crisistijd. Een verzoek dat weinig effect heeft gehad. Vooral huurders die van woning wisselen moeten rekening houden met een forse verhoging.

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn?

Rabobank verwacht dat de coronacrisis vanaf het eerste kwartaal volgend jaar effect zal hebben op de woningmarkt. Eerder ging de bank nog uit van dalende huizenprijzen eind dit jaar. Reden voor de verschuiving is de werkloosheid, die langer op peil blijft door de steunmaatregelen van de overheid. Als kanarie in de kolenmijn noemt Rabobank het toenemende aantal kopers onder de 35 jaar. Gelukkig is al te veel somberheid niet nodig. Naar verwachting gaat het om een tijdelijke en beperkte terugval.

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn?

Rabobank verwacht dat de coronacrisis vanaf het eerste kwartaal volgend jaar effect zal hebben op de woningmarkt. Eerder ging de bank nog uit van dalende huizenprijzen eind dit jaar. Reden voor de verschuiving is de werkloosheid, die langer op peil blijft door de steunmaatregelen van de overheid. Als kanarie in de kolenmijn noemt Rabobank het toenemende aantal kopers onder de 35 jaar. Gelukkig is al te veel somberheid niet nodig. Naar verwachting gaat het om een tijdelijke en beperkte terugval.

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet?

De gemiddelde WOZ-waarde bedroeg begin januari €270.000. Dit is een stijging van 8,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de grootste toename sinds jaren en is sowieso de hoogste waarde ooit. Voor jou als huiseigenaar is het positief dat je bezit meer waard wordt. Aan de andere kant loop je het risico op hogere woonlasten.

Een boxspring op maat laten maken voor je nieuwbouw huis Lokaal nieuws dinsdag 23 juni 2020

Een boxspring op maat laten maken voor je nieuwbouw huis

In een nieuwbouw huis is het natuurlijk wel zo prettig als alles een modern en kwalitatief jasje heeft. Niet alleen je woning zelf, maar ook de meubels in je huis. Zo is een goed bed belangrijk. Je kunt een boxspring op maat laten maken: kies voor optimaal slaapcomfort! In deze blog ontdek je de verschillende opties en voordelen.

De juiste afmetingen

Denk je dat bedden er alleen in vaste afmetingen te vinden zijn? Dat idee is met een maatwerk bed gelukkig verleden tijd. Je kunt bij De Suite een boxspring op maat laten maken om aan al je wensen tegemoet te komen. Zo weet je zeker dat het bed goed past in de slaapkamer. De slaapkamer in je nieuwbouw huis kan op deze manier uitstekend worden ingericht, met een bed dat er goed in past.

En dat niet alleen: een bed met de juiste afmetingen verhoogt ook het slaapcomfort. Zo lig je bijvoorbeeld nooit meer in een te klein bed. Er kan rekening worden gehouden met je lichaamslengte, evenals de ruimte die je hebt aan jouw kant van het bed. Dat is bevorderlijk voor de nachtrust.

Een hoog laag bed: gericht op de toekomst

Houd je graag rekening met de toekomst? Dan is een hoog laag bed een verstandige keuze. Dit bed kan in hoogte worden versteld, zoals bijvoorbeeld van belang is bij mantel- of thuiszorg. De ergonomische bedhoogte is hierbij essentieel. Daarnaast vergemakkelijkt dit bed het opstaan en omdraaien in bed, evenals het schoonmaken en opmaken van het bed. Hoog laag bedden zijn er in allerlei soorten te vinden, bijvoorbeeld als 1-persoons of juist als 2-persoons bed. Hoog laag bedden zijn deelbaar en verrijdbaar, en hebben wielen met een rem in het onderstel.

De functie van dit bed hoeft niet meteen in gebruik te worden genomen, maar kan op elk moment van pas komen in de toekomst. Daarom kan dit ook juist nu al een slimme aankoop zijn. Tot die tijd kan het bed gewoon in de ‘normale’ stand worden gebruikt: aan de buitenkant ziet het bed er hetzelfde en even mooi uit als een gewoon bed.

Het perfecte matras

Als je een boxspring op maat laat maken, kies je voor het perfecte matras. Dat is belangrijk voor de ideale ondersteuning voor jouw lichaam. Iedereen heeft namelijk behoefte aan andere eigenschappen als het op het juiste matras aankomt.

Met het laten maken van een boxspring op maat wordt met een uitgebreid programma zorgvuldig gekeken naar het beste matras voor jouw lichaam. Zo wordt vastgesteld of hard of juist zacht slapen beter past. Er wordt rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Denk aan eventuele klachten in de rug of schouder, overgewicht of de ziekte van Parkinson. Op het juiste matras slaap je veel comfortabeler en kunnen klachten verminderen.

De stijl die past bij jouw nieuwbouw huis

Het oog wil natuurlijk ook wat. Grote kans dat je in jouw nieuwbouw huis rekening houdt met de styling van je interieur. Met een bed op maat kies je voor een fraai ontwerp, dat helemaal past bij jouw wensen wat betreft de looks in de slaapkamer.

Zo kun je kiezen voor een boxspring in een moderne look. Er zijn veel materiaalsoorten en kleuren om uit te kiezen, om het bed goed aan te laten sluiten op jouw slaapkamer. Voor nog meer slaapplezier!

Hoe maak je een huis tot smart home? Lokaal nieuws donderdag 16 april 2020

Hoe maak je een huis tot smart home?

Als je de wereld van nu bekijkt door de ogen van iemand die honderd jaar geleden leefde, dan lijkt het alsof je op een andere planeet bent beland. Mensen dragen een mysterieus kastje met zich mee, waar ze tegen praten of op tikken. We kijken naar een schilderij dat beweegt, tenzij het beeld stilstaat door een probleem wat ‘bufferen’ genoemd wordt. De wereld is bedekt met grijze wegen waar glimmende auto’s overheen rijden op ongelofelijke snelheden. Grote buizen van staal vliegen de wereld rond in een kwestie van uren, en ga zo maar door… Maar een huis dat denkt? Dat is niet alleen een bizarre gedachte, het klinkt ook best wel eng. Zelfs voor mensen die nu leven, en in dit tijdperk zijn opgegroeid. Dus je kunt de lampen aanzetten vanaf kantoor? Waarom zou je dit doen? Je bent toch niet thuis? Hoe maak je een smart home en misschien nog wel belangrijker; waarom?

Bouw eerst aan jezelf

Voordat we onze woning slimmer maken, moeten we zelf eerst anders gaan denken. Maak in je hoofd een lijstje van zaken die je dagelijks uitvoert. De wekker uitschakelen, douchen, ontbijten, naar je werk, lunch, een beetje werken, weer naar huis gaan, dineren, douchen, tv kijken en slapen. Gezinsleden zijn optioneel. Niet echt spannend maar wij oordelen niet. Je bent waarschijnlijk heel wat handelingen vergeten, denk aan de gordijnen openen, de thermostaat wat hoger zetten, muziekje aanzetten, lamp aan en weer uit … en weer aan, gordijnen sluiten, thermostaat omhoog etc. Je voert enorm veel handelingen uit waar je niet bij stil staat, die los van elkaar niet echt moeite kosten maar samen toch best veel werk met zich meebrengen. Net zoals je de harde schijf van je computer af en toe moet defragmenteren, of er meer geheugen in zult plaatsen, kun je ook een woning ‘upgraden’. En net zoals mailen of appen veel praktischer is dan een brief sturen, kun je ook een huis transformeren tot smart home. Het enige risico is; als je eenmaal deze overstap hebt gemaakt, dan wil je nooit meer terug naar jouw standaard leventje!

Wat kun je automatiseren?

Hier zijn een aantal zaken in huis die passen binnen een smart home:


Luidsprekers : Om muziek te luisteren, maar ook als handsfree bediening van je huis met je stem. Heel praktisch als je staat te koken en je handen vies zijn.
Lampen : Licht aan, licht uit, dimmen of verkleuren, het kan allemaal. Op een timer, met een app, met je stem of zelfs met een knop als je ‘retro’ bent.
Raamdecoratie : Je kunt de gordijnen vervangen of bestaande gordijnen automatiseren. Je hoeft nooit meer aan een koordje te trekken, je opent de gordijnen vanuit je bed. Of op een tijdklok, dan heb je geen alarmklok meer nodig!
Thermostaat : Zelf de temperatuur instellen is niet efficiënt en niet praktisch. Je loopt namelijk altijd achter de feiten aan. Bedien de verwarming met een app, of beter nog met een zelflerend systeem zodat de temperatuur altijd aangenaam is met een minimum aan energieverbruik.
Security : Een draadloos alarmsysteem of slimme rookmelders, die koppel je aan het centrale netwerk. Zo kun je bij onraad de verlichting in laten schakelen om een veilige vluchtroute uit te stippelen of inbrekers te verjagen.


Er zijn nog veel meer smart home apparaten, als je met een goede ‘fundering’ begint kun je een slim huis bouwen met ruimte voor uitbreiding.

Een goed begin is het halve werk

Je bouwt een huis ook niet door bakstenen in de volle aarde te leggen. Er zal een een fundering gelegd moeten worden. Bij een smart home is dit een redelijk snelle internetverbinding die stabiel is, daar koppel je een ‘bridge’ aan die als centrale systeem voor alle slimme apparaten fungeert. Zo is er de Somfy TaHoma, daar kun je naast een Somfy elektrische gordijnrails, een IP camera of rookmelders ook Sonos luidsprekers of Philips Hue lampen aan koppelen. Via de app kun je scenario’s samenstellen zoals ‘ik ben thuis’ of ‘ik ben op mijn werk’, ‘filmavond’ of ‘niet storen’. Het is mogelijk om ieder apparaat individueel via een app te bedienen, door koppelingen te maken kun je veel standaard handelingen automatiseren.

Een knop? Wat is dat?

Je hebt vast ooit een klein kind gezien die op een computerscherm tikt zonder touchscreen. Een muis? Wat ouderwets! Als je gewend bent dat een bewegingssensor de lamp in de keuken activeert, maar alleen als het donker is, dan merk je hoe praktisch slimme functies zijn. Ook kun je gordijnen openen en sluiten waar voorheen de bank in de weg stond, of kijk even mee wanneer jouw kinderen van school of training thuiskomen. Begin met een slimme fundering en maak zo van jouw huis een smart home !

Tips om geld te besparen met een nieuwbouwwoning Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Tips om geld te besparen met een nieuwbouwwoning

Wie slim bezuinigt op de woonkosten van een nieuwbouwwoning, kan uiteindelijk veel geld besparen. En wie veel bespaart kan dat geld besteden aan andere zaken, zoals de investering in een nieuwe keuken of dakkapel. Wat zijn eenvoudige en tegelijk rendabele manieren om slim te besparen op de woonkosten van jouw nieuwbouwwoning? We hebben de vijf beste tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Dubbele woonlasten beperken

Wie voor een nieuwbouwwoning kiest en zijn oude woning verlaat, krijgt met dubbele woonlasten te maken. In de periode van de bouw van de woning, die tussen de zes à twaalf maanden duurt, moet je meteen rente en aflossing gaan betalen over de nieuwe hypotheek. Opteer voor een overbruggingskrediet, laat de hypotheekrente meefinancieren in de hypotheek of – als dat mogelijk is – zorg dat je jouw oude huis tijdig verkoopt en trek een paar maanden bij familie in. Wie voor een van deze maatregelen kiest, kan al snel honderden tot duizenden euro's besparen.

2. De goedkoopste energieleverancier kiezen

Ben je van plan te verhuizen, kies dan bij de overstap naar jouw nieuwe woning voor de goedkoopste energieleverancier . Via een online vergelijkingssite kun je voor jouw postcodegebied eenvoudig uitzoeken welke energieleverancier het meest voordelig is. Verder kun je, naast het kiezen van een aantrekkelijk geprijsde energiemaatschappij, rekening houden met het energiegebruik om energie te besparen. Zet de verwarming een graadje lager, douche enkele minuten korter en doe de lampen op kamers die je verlaat meteen uit. Trek daarnaast de stekkers uit de stopcontacten, zodat je niet onnodig energie verbruikt.

3. Hypotheekrente vergelijken

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is het belangrijk om de hypotheekrente van diverse aanbieders goed onder de loep te nemen. Wellicht kun je je oude hypotheek boetevrij laten oversluiten, omdat de rentevaste periode al verstreken is. Het kan flink wat geld opleveren als je kiest voor een variabele rente of juist voor het vastzetten van de rente voor een langere periode. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur of een bekende met verstand van zaken. En kies vervolgens de voor jou meest gunstige hypotheekverstrekker.

4. Verzekeringen controleren

Als je een nieuw huis gaat bewonen, is dat een ultieme kans om alle verzekeringskosten nog eens goed te bekijken. Veel woningeigenaren zijn te uitvoerig verzekerd of, zonder dat ze het weten, op onderdelen dubbel verzekerd. En vaak betalen verzekeringnemers nog steeds té hoge premies voor verzekeringen die bij een andere aanbieder een stuk voordeliger zijn. Kijk daarom kritisch naar de opstalverzekering, inboedelverzekering en bijvoorbeeld de levensverzekering en kies de meest voordelige aanbieders. Natuurlijk moet je wel goed kijken naar de dekkingsvoorwaarden bij deze verzekeringen. De verzekering moet voor jouw situatie voldoende dekkend zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er iets defect of kapot gaat in je nieuwe huis.

5. Tijdelijk verhuren

Een nieuwbouwwoning is ideaal voor tijdelijke verhuur. Stel dat je zelf drie weken op vakantie gaat, dan kan het lucratief zijn om jouw huis in die periode onder te verhuren. Controleer van tevoren wel goed of de hypotheekverstrekker en de gemeente (of VvE bij een huurwoning) akkoord zijn met de onderverhuur. Als dit zo is, kun je gerust verhuren om de woonlasten daarmee te drukken.

Wil je graag verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Er zijn in Tilburg verschillende nieuwbouwprojecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwbouwwijk Park Centraal in Tilburg , waarvan verkoopfase 3 onlangs is gestart.

Gasloos wonen in Tilburg Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Gasloos wonen in Tilburg

Gemeenten proberen steeds duurzamer te zijn. Dit doet een deel onder andere door nieuwbouwwoningen gasloos te maken. Ook in Tilburg is het mogelijk om gasloos te wonen. Daar wordt steeds meer nieuwbouw gebouwd zonder gasaansluiting. De gemeente weigert omgevingsvergunningen voor woningen die niet-gasloze nieuwbouw.

Gasloos wonen wordt de nieuwe norm

In de Tweede Kamer zijn op dit moment vergevorderde plannen voor een nieuwe wetgeving wat betreft duurzaam bouwen. Alle aanvragen die na 1 juli dit jaar binnenkomen, kunnen niet meer rekenen op een gasaansluiting. Er mogen alleen nog huizen met gasaansluiting worden gebouwd als er zwaarwegende redenen van maatschappelijk belang zijn. Wanneer dat niet het geval is, mag nieuwbouw niet langer op gas zijn aangesloten. De norm wordt gasloos wonen. De gemeente Tilburg loopt hiermee vooruit op deze landelijke wetgeving. Er wordt in de stad nu al voornamelijk nieuwbouw gebouwd zonder gasaansluiting.

Geen omgevingsvergunning

Hoe wil de gemeente Tilburg dit beleid doorvoeren? Wanneer je een plan hebt voor nieuwbouw, krijg je van de gemeente geen omgevingsvergunning meer als er een gasaansluiting aanwezig is in de nieuwbouwhuizen. Alleen gasloze nieuwbouw is toegestaan. Deze nieuwe regel geldt ook voor lopende projecten waar nog geen omgevingsvergunning voor is. Deze moeten alsnog aardgasvrij worden ontwikkeld. Dit geldt niet voor projecten waar al koopovereenkomsten voor zijn gesloten.

Stimuleren van bouwers en ontwikkelaars

Grond die door de gemeente wordt uitgegeven, is alleen nog beschikbaar voor bouwprojecten waarbij geen gasaansluitingen worden geplaatst. In dat geval kan Tilburg gasloos wonen eisen. Dat is in andere gevallen niet mogelijk. Wel zet de gemeente alles op alles om zoveel mogelijk ontwikkelaars en bouwers te stimuleren ook gasloos te gaan bouwen. Dit is voor hen op de lange termijn ook meer rendabel.

Jezelf voorbereiden op gasloos wonen

In nieuwbouwwijken wordt gasloos wonen dus al de standaard. Ook oudere woningen zullen in de loop der tijd gasloos worden. Hoe bereid je je hier nu al op voor? In de eerste plaats is het verstandig om nu al te beginnen met het beperken van je energieverbruik. Isoleer je huis goed, douche zo kort mogelijk en zet de verwarming niet te hoog. Denk je dat het nog goedkoper kan bij een andere energieleverancier? Dan kun je energieleveranciers vergelijken en eventueel overstappen naar een goedkopere. Kies bij voorkeur een groene leverancier. Stap zoveel mogelijk over op apparaten op stroom, zodat je gebruik kunt maken van duurzame energie. Start daarnaast met het gebruiken van duurzame energiebronnen, zoals een zonnepaneel. En gebruik duurzame apparaten, zoals zonneboilers en warmtepompen. Als je daarnaast nog gebruik maakt van fossiele brandstoffen, is het belangrijk deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Moet je cv-ketel vervangen worden? Dan kun je nu best nog een nieuwe kopen, maar slimmer is het te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp. Eventueel kies je eerst nog voor een hybride warmtepomp in combinatie met een gewone cv-ketel. Zo ga je stapje voor stapje over op gasloos wonen. Ook als je niet in één van de gasloze nieuwbouwwijken gaat wonen, is gasloos wonen in Tilburg een optie.

 

Groendak aanleggen in Tilburg met subsidie gemeente Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Groendak aanleggen in Tilburg met subsidie gemeente

Groene daken zijn in opkomst. Dat is ook logisch, want ze zien er niet alleen heel mooi uit maar dragen ook nog eens bij aan energiebesparing. En die energiebesparing hebben velen hoog in het vaandel staan. Ook gemeenten. Om woningeigenaren uit Tilburg te stimuleren om een groendak aan te leggen, heeft de gemeente Tilburg een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld.

Wat is een groendak?

Dit is, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, een dak dat wordt bedekt met planten en/of gras. Groene daken zijn onderdeel van klimaatbestendig bouwen. Er zijn verschillende soorten groene daken, met elk hun eigen beplanting, benaming, uitstraling, functionaliteit en voordelen. Meestal wordt er gekozen voor een sedumdak. Dit type dak bestaat uit vetplanten, mossen en grassen en is zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast heb je ook een natuurdak. Dit dak bestaat uit verschillende soorten kruiden, planten en bloemen. Dit dak zorgt voor een fantastisch uitzicht, maar is wel een stuk duurder dan een sedumdak.

De voordelen van een groendak

Groene daken hebben een isolerende werking. Dat houdt in dat het dak in de zomer de hitte buiten houdt en dat in de winter de warmte binnen blijft. Je hoeft een stuk minder te stoken, wat ervoor zorgt dat de energierekening lager wordt. Ook draagt een groendak bij aan de luchtzuivering. Dat komt doordat de planten fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Ook verbetert een groendak het rendement van zonnepanelen, omdat de temperatuur op het dak verlaagd wordt. Op deze manier verandert het dak van een plek waar energie ontsnapt naar een soort energieleverancier . Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit en stijgt de waarde van het pand. Tot slot vangen groene daken een hoop regenwater op, waardoor er veel minder water afgevoerd hoeft te worden via de regenpijp. Dit voorkomt overstromingen van het riool. En tot slot zorgen de eventuele bloemen en kruiden op het dak voor aantrek van insecten. En die hebben meer dan ooit dit soort plekken nodig.

De nadelen van een groendak

Er zijn ook een aantal nadelen. Allereerst kan er onkruid gaan groeien op een groendak. Dit zal met name op tuindaken voorkomen. Daarnaast zijn lekkages moeilijker op te sporen en te verhelpen. Ook moet je er rekening mee houden dat groendaken aantrekkelijk zijn voor vogels en andere dieren (ook de eerder genoemde insecten, maar dat kan voor sommigen als nadeel worden gezien). Zij zullen op zoek gaan naar eten. Tot slot is het aanleggen van een groendak niet goedkoop en vergt het ook veel onderhoud.

Subsidies voor groene daken

Het kostenplaatje is dus een belangrijk nadeel van het aanleggen van een groendak. Gelukkig heeft de gemeente Tilburg een subsidie voor particulieren, bedrijven, instellingen, woningcorporaties en VvE's die een groendak aanleggen. Zij krijgen 50 procent van de werkelijke kosten per m2 vergoed, met een maximum van € 25,- per m2. Particulieren ontvangen maximaal € 2.500,- subsidie. Alle overige partijen maximaal € 25.000,-. De subsidie kan worden aangevraagd via de website van de gemeente . Naast deze subsidie, kun je ook een hoop geld besparen door over te stappen naar andere energieleverancier. Dat kan ook een leverancier van groene energie zijn. Zo ben je dubbel goed bezig voor het milieu.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tilburg.

Aanmelden