Actueel

Nieuws

Groendak aanleggen in Tilburg met subsidie gemeente Lokaal nieuws vrijdag 13 september 2019

Groendak aanleggen in Tilburg met subsidie gemeente

Groene daken zijn in opkomst. Dat is ook logisch, want ze zien er niet alleen heel mooi uit maar dragen ook nog eens bij aan energiebesparing. En die energiebesparing hebben velen hoog in het vaandel staan. Ook gemeenten. Om woningeigenaren uit Tilburg te stimuleren om een groendak aan te leggen, heeft de gemeente Tilburg een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld.

Wat is een groendak?

Dit is, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, een dak dat wordt bedekt met planten en/of gras. Groene daken zijn onderdeel van klimaatbestendig bouwen. Er zijn verschillende soorten groene daken, met elk hun eigen beplanting, benaming, uitstraling, functionaliteit en voordelen. Meestal wordt er gekozen voor een sedumdak. Dit type dak bestaat uit vetplanten, mossen en grassen en is zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast heb je ook een natuurdak. Dit dak bestaat uit verschillende soorten kruiden, planten en bloemen. Dit dak zorgt voor een fantastisch uitzicht, maar is wel een stuk duurder dan een sedumdak.

De voordelen van een groendak

Groene daken hebben een isolerende werking. Dat houdt in dat het dak in de zomer de hitte buiten houdt en dat in de winter de warmte binnen blijft. Je hoeft een stuk minder te stoken, wat ervoor zorgt dat de energierekening lager wordt. Ook draagt een groendak bij aan de luchtzuivering. Dat komt doordat de planten fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Ook verbetert een groendak het rendement van zonnepanelen, omdat de temperatuur op het dak verlaagd wordt. Op deze manier verandert het dak van een plek waar energie ontsnapt naar een soort energieleverancier . Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit en stijgt de waarde van het pand. Tot slot vangen groene daken een hoop regenwater op, waardoor er veel minder water afgevoerd hoeft te worden via de regenpijp. Dit voorkomt overstromingen van het riool. En tot slot zorgen de eventuele bloemen en kruiden op het dak voor aantrek van insecten. En die hebben meer dan ooit dit soort plekken nodig.

De nadelen van een groendak

Er zijn ook een aantal nadelen. Allereerst kan er onkruid gaan groeien op een groendak. Dit zal met name op tuindaken voorkomen. Daarnaast zijn lekkages moeilijker op te sporen en te verhelpen. Ook moet je er rekening mee houden dat groendaken aantrekkelijk zijn voor vogels en andere dieren (ook de eerder genoemde insecten, maar dat kan voor sommigen als nadeel worden gezien). Zij zullen op zoek gaan naar eten. Tot slot is het aanleggen van een groendak niet goedkoop en vergt het ook veel onderhoud.

Subsidies voor groene daken

Het kostenplaatje is dus een belangrijk nadeel van het aanleggen van een groendak. Gelukkig heeft de gemeente Tilburg een subsidie voor particulieren, bedrijven, instellingen, woningcorporaties en VvE's die een groendak aanleggen. Zij krijgen 50 procent van de werkelijke kosten per m2 vergoed, met een maximum van € 25,- per m2. Particulieren ontvangen maximaal € 2.500,- subsidie. Alle overige partijen maximaal € 25.000,-. De subsidie kan worden aangevraagd via de website van de gemeente . Naast deze subsidie, kun je ook een hoop geld besparen door over te stappen naar andere energieleverancier. Dat kan ook een leverancier van groene energie zijn. Zo ben je dubbel goed bezig voor het milieu.

Gasloos wonen in Tilburg Lokaal nieuws maandag 09 september 2019

Gasloos wonen in Tilburg

Gemeenten proberen steeds duurzamer te zijn. Dit doet een deel onder andere door nieuwbouwwoningen gasloos te maken. Ook in Tilburg is het mogelijk om gasloos te wonen. Daar wordt steeds meer nieuwbouw gebouwd zonder gasaansluiting. De gemeente weigert omgevingsvergunningen voor woningen die niet-gasloze nieuwbouw.

Gasloos wonen wordt de nieuwe norm

In de Tweede Kamer zijn op dit moment vergevorderde plannen voor een nieuwe wetgeving wat betreft duurzaam bouwen. Alle aanvragen die na 1 juli dit jaar binnenkomen, kunnen niet meer rekenen op een gasaansluiting. Er mogen alleen nog huizen met gasaansluiting worden gebouwd als er zwaarwegende redenen van maatschappelijk belang zijn. Wanneer dat niet het geval is, mag nieuwbouw niet langer op gas zijn aangesloten. De norm wordt gasloos wonen. De gemeente Tilburg loopt hiermee vooruit op deze landelijke wetgeving. Er wordt in de stad nu al voornamelijk nieuwbouw gebouwd zonder gasaansluiting.

Geen omgevingsvergunning

Hoe wil de gemeente Tilburg dit beleid doorvoeren? Wanneer je een plan hebt voor nieuwbouw, krijg je van de gemeente geen omgevingsvergunning meer als er een gasaansluiting aanwezig is in de nieuwbouwhuizen. Alleen gasloze nieuwbouw is toegestaan. Deze nieuwe regel geldt ook voor lopende projecten waar nog geen omgevingsvergunning voor is. Deze moeten alsnog aardgasvrij worden ontwikkeld. Dit geldt niet voor projecten waar al koopovereenkomsten voor zijn gesloten.

Stimuleren van bouwers en ontwikkelaars

Grond die door de gemeente wordt uitgegeven, is alleen nog beschikbaar voor bouwprojecten waarbij geen gasaansluitingen worden geplaatst. In dat geval kan Tilburg gasloos wonen eisen. Dat is in andere gevallen niet mogelijk. Wel zet de gemeente alles op alles om zoveel mogelijk ontwikkelaars en bouwers te stimuleren ook gasloos te gaan bouwen. Dit is voor hen op de lange termijn ook meer rendabel.

Jezelf voorbereiden op gasloos wonen

In nieuwbouwwijken wordt gasloos wonen dus al de standaard. Ook oudere woningen zullen in de loop der tijd gasloos worden. Hoe bereid je je hier nu al op voor? In de eerste plaats is het verstandig om nu al te beginnen met het beperken van je energieverbruik. Isoleer je huis goed, douche zo kort mogelijk en zet de verwarming niet te hoog. Denk je dat het nog goedkoper kan bij een andere energieleverancier? Dan kun je energieleveranciers vergelijken en eventueel overstappen naar een goedkopere. Kies bij voorkeur een groene leverancier. Stap zoveel mogelijk over op apparaten op stroom, zodat je gebruik kunt maken van duurzame energie. Start daarnaast met het gebruiken van duurzame energiebronnen, zoals een zonnepaneel. En gebruik duurzame apparaten, zoals zonneboilers en warmtepompen. Als je daarnaast nog gebruik maakt van fossiele brandstoffen, is het belangrijk deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Moet je cv-ketel vervangen worden? Dan kun je nu best nog een nieuwe kopen, maar slimmer is het te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp. Eventueel kies je eerst nog voor een hybride warmtepomp in combinatie met een gewone cv-ketel. Zo ga je stapje voor stapje over op gasloos wonen. Ook als je niet in één van de gasloze nieuwbouwwijken gaat wonen, is gasloos wonen in Tilburg een optie.

 

Tips om geld te besparen met een nieuwbouwwoning Lokaal nieuws vrijdag 23 augustus 2019

Tips om geld te besparen met een nieuwbouwwoning

Wie slim bezuinigt op de woonkosten van een nieuwbouwwoning, kan uiteindelijk veel geld besparen. En wie veel bespaart kan dat geld besteden aan andere zaken, zoals de investering in een nieuwe keuken of dakkapel. Wat zijn eenvoudige en tegelijk rendabele manieren om slim te besparen op de woonkosten van jouw nieuwbouwwoning? We hebben de vijf beste tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Dubbele woonlasten beperken

Wie voor een nieuwbouwwoning kiest en zijn oude woning verlaat, krijgt met dubbele woonlasten te maken. In de periode van de bouw van de woning, die tussen de zes à twaalf maanden duurt, moet je meteen rente en aflossing gaan betalen over de nieuwe hypotheek. Opteer voor een overbruggingskrediet, laat de hypotheekrente meefinancieren in de hypotheek of – als dat mogelijk is – zorg dat je jouw oude huis tijdig verkoopt en trek een paar maanden bij familie in. Wie voor een van deze maatregelen kiest, kan al snel honderden tot duizenden euro's besparen.

2. De goedkoopste energieleverancier kiezen

Ben je van plan te verhuizen, kies dan bij de overstap naar jouw nieuwe woning voor de goedkoopste energieleverancier . Via een online vergelijkingssite kun je voor jouw postcodegebied eenvoudig uitzoeken welke energieleverancier het meest voordelig is. Verder kun je, naast het kiezen van een aantrekkelijk geprijsde energiemaatschappij, rekening houden met het energiegebruik om energie te besparen. Zet de verwarming een graadje lager, douche enkele minuten korter en doe de lampen op kamers die je verlaat meteen uit. Trek daarnaast de stekkers uit de stopcontacten, zodat je niet onnodig energie verbruikt.

3. Hypotheekrente vergelijken

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is het belangrijk om de hypotheekrente van diverse aanbieders goed onder de loep te nemen. Wellicht kun je je oude hypotheek boetevrij laten oversluiten, omdat de rentevaste periode al verstreken is. Het kan flink wat geld opleveren als je kiest voor een variabele rente of juist voor het vastzetten van de rente voor een langere periode. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur of een bekende met verstand van zaken. En kies vervolgens de voor jou meest gunstige hypotheekverstrekker.

4. Verzekeringen controleren

Als je een nieuw huis gaat bewonen, is dat een ultieme kans om alle verzekeringskosten nog eens goed te bekijken. Veel woningeigenaren zijn te uitvoerig verzekerd of, zonder dat ze het weten, op onderdelen dubbel verzekerd. En vaak betalen verzekeringnemers nog steeds té hoge premies voor verzekeringen die bij een andere aanbieder een stuk voordeliger zijn. Kijk daarom kritisch naar de opstalverzekering, inboedelverzekering en bijvoorbeeld de levensverzekering en kies de meest voordelige aanbieders. Natuurlijk moet je wel goed kijken naar de dekkingsvoorwaarden bij deze verzekeringen. De verzekering moet voor jouw situatie voldoende dekkend zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er iets defect of kapot gaat in je nieuwe huis.

5. Tijdelijk verhuren

Een nieuwbouwwoning is ideaal voor tijdelijke verhuur. Stel dat je zelf drie weken op vakantie gaat, dan kan het lucratief zijn om jouw huis in die periode onder te verhuren. Controleer van tevoren wel goed of de hypotheekverstrekker en de gemeente (of VvE bij een huurwoning) akkoord zijn met de onderverhuur. Als dit zo is, kun je gerust verhuren om de woonlasten daarmee te drukken.

Wil je graag verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Er zijn in Tilburg verschillende nieuwbouwprojecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwbouwwijk Park Centraal in Tilburg , waarvan verkoopfase 3 onlangs is gestart.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tilburg.

Aanmelden