Actueel

Nieuws

Energiecontract en verhuizen: waar moet men op letten? Lokaal nieuws woensdag 19 juni 2019

Energiecontract en verhuizen: waar moet men op letten?

Er komen veel zaken kijken bij een verhuizing. Het verhuizen van het energiecontract óf het kiezen van een nieuwe energieleverancier hoort daar ook bij. Een verhuizing is een goed moment om te kijken welk energiecontract het beste bij de nieuwe situatie van de bewoner past.

Is het huidige energiecontract een vast of variabel contract?

Voor de mensen die gaan verhuizen is het belangrijk om te weten of zij op dit moment een vast of een variabel energiecontract hebben. Als zij een vast contract hebben (een contract voor bepaalde tijd), dan is overstappen (misschien) niet de juiste keuze. Als het energiecontract vroegtijdig wordt beëindigd, dan kan de energieleverancier namelijk een opzegvergoeding in rekening brengen. Als er op dit moment sprake is van een variabel contract (contract voor onbepaalde tijd), dan is dit het ideale moment om een nieuw energiecontract te kiezen.

Energiecontract meenemen naar nieuw adres

Als mensen besluiten om niet over te stappen maar het energiecontract mee te nemen naar het nieuwe adres, dan moet dit telefonisch of online gemeld worden bij de energieleverancier. Doe dit ongeveer twee weken voor de verhuizing, zodat de leverancier voldoende tijd heeft om dit administratief in orde te maken én de levering op het nieuwe adres te starten. Binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht moet de bewoner zijn of haar meterstanden doorgeven. De leverancier zal vervolgens een termijnbedrag bepalen op basis van het historisch verbruik van de woning. Als dat niet bekend is, zullen zij een inschatting maken. Controleer zelf de eerste paar maanden of dit geschatte verbruik overeenkomt met wat er daadwerkelijk wordt verbruikt. Na een aantal weken ontvangen de bewoners nog een eindafrekening van het oude adres.

Nieuw contract afsluiten

Een verhuizing is een goede reden om het huidige energiecontract kritisch onder de loep te nemen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de gezinssamenstelling is veranderd, waardoor een ander energiecontract beter past. Meestal is men sowieso voordeliger uit om een nieuw energiecontract te kiezen. Op deze manier profiteert de klant van aantrekkelijke welkomstpremies. Door middel van energieprijzen vergelijken kan de bewoner achterhalen welke aanbieder het goedkoopste is. De nieuwe energieleverancier zal het oude contract opzeggen. Men moet alleen de meterstanden van de oude woning doorgeven aan de oude energieleverancier.

Eerste bewoner van nieuwe huis

Als men de eerste bewoner is van een (nieuwbouw)woning , dan moet hij of zij eerst een aansluiting regelen. Dit kan men door een elektricien of aardgasinstallateur laten realiseren. De bewoner krijgt dan een EAN-nummer . Met dit nummer kan een energiecontract worden afgesloten. Voordat er een nieuw energiecontract afgesloten kan worden, moet de bewoner netbeheerder Enexis informeren. Dit is de netbeheerder van Tilburg. De bewoners ontvangen dan een brief van Enexis met het verzoek om binnen 20 dagen een energieleverancier te zoeken. Wanneer zij zich vervolgens aanmelden bij een energieleverancier zal de energieleverancier Enexis inlichten.

Deze vier factoren zorgen er (zonder dat je het weet) voor dat je minder hypotheek kunt krijgen Lokaal nieuws donderdag 28 maart 2019

Deze vier factoren zorgen er (zonder dat je het weet) voor dat je minder hypotheek kunt krijgen

In de zoektocht naar een geschikte koopwoning is de eerste vraag voor veel mensen wat het maximaal te lenen hypotheekbedrag is. Mede als gevolg van wijzigende wetgeving worden mensen steeds vaker geconfronteerd met het sterk verlagende effect van lopende kredieten en andere ‘schulden, die op het eerste gezicht niet als zodanig herkend worden. Hieronder zetten we vier beknopte factoren voor je op een rij, die nogal eens zorgen voor verrassende, negatieve uitkomsten:

1. Consumptieve kredieten

Dit betreffen bijvoorbeeld persoonlijke leningen en ‘huurkoopovereenkomsten’: beter bekend als gespreid betalen. Wil je een hypotheek afsluiten, dan wordt de maandlast voor deze producten in mindering gebracht op de maximale maandlast van je hypotheek.

2. Private leasing

Steeds meer consumenten leasen privé een auto. Deze financiële verplichting wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en hebben daardoor een effect op jouw maximale hypotheeklasten.

3. Mobiel abonnement

Vanaf 1 mei 2017 kan een mobiel abonnement ‘inclusief’ toestel een negatieve invloed hebben op jouw maximale hypotheek. Voorkomen? Zorg dat je je toestel ineens of in maximaal drie maanden afbetaalt. Dan gelden deze nieuwe regels niet voor jou!

4. Studieschuld

Een studieschuld betekent niet dat je helemaal geen hypotheek kunt krijgen. De impact hangt af van het leenstelsel waarbinnen je de studieschuld opgebouwd hebt. Daarnaast wordt voor de berekening van de maandlasten op dit moment alleen gekeken naar de oorspronkelijke studieschuld.

Rebels in Finance

Bij Rebels in Finance ontzorgen we onze klanten volledig op het gebied van hypotheek, verzekering, lening, pensioen, energie en belasting. We onderscheiden ons door niet alleen door een maatwerkadvisering en transparante manier van werken, maar daarnaast pro-actief je hele dossier te bewaken. Cruciaal is onze bewust gekozen onafhankelijkheid. De toegang tot verschillende producten is daardoor groot, de kans om behalve de beste producten ook gunstigste (rente-) tarieven te selecteren nog groter. Daarnaast kennen we een directe communicatie, zelfs via Whatsapp. Tenslotte vinden adviesgesprekken niet alleen bij de klant thuis plaats maar kunnen deze ook gevoerd worden via Skype en Facetime.

Wil je het volledige artikel of meer over onze dienstverlening lezen? Klik dan hier

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tilburg.

Aanmelden